Analitzem l’app infantil de “La Colla” d’À Punt

L’aplicació de la CVMC dirigida al públic infantil està disponible des d’ahir tant per a dispositius Android com per a iOS.

Ens tornem a trobar davant una aplicació desenvolupada per l’empresa Crosspoint, també encarregada (per desgràcia) de programar l’altra app i el lloc web apuntmedia.es. Salta a la vista res més executar “La Colla” el paregut entre esta aplicació i la generalista, ja que clarament utilitzen el mateix esquelet:

Depenent del dispositiu i la versió del sistema operatiu, l’app ens demanarà el permís per poder accedir a l’emmagatzematge res més obrir-la o en intentar accedir a un vídeo. Encara no ens expliquem el per què de demanar aquest permís, i diem “encara” perquè a l’app generalista este bug també es presenta. I, de la mateixa manera, si el permís es rebutja l’app segueix funcionant sense cap incidència visible.

Tornant a la pantalla principal, podem trobar a la banda superior les sèries organitzades en tres categories: “Preescolar”, “Infantil” i “Anglés”. Ací trobem un problema d’usabilitat: les etiquetes es poden marcar i desmarcar per filtrar continguts, però si intentem marcar les tres es desmarquen totes.

A nivell de funcionalitat té una certa lògica perquè si es marquen totes es mostra tot el contingut sense cap restricció, igual que si no marcàrem cap. Però l’usuari (i més en una aplicació adreçada a un públic de curta edat) es pot confondre o pensar que es tracta d’una errada. De cara a ser més intuitius tal vegada haguera sigut preferible deixar que es puguen marcar les tres, encara que el resultat siga el mateix que si obrim l’app i no marquem cap.

L’app de “La Colla”, igual que la generalista, no es pot rotar si no s’està reproduïnt un vídeo. I, també igual que a l’altra app, l’icona de Chromecast apareix a tot arreu tinga sentit o no la seua presència.

Si polsem a la lupa ubicada dalt a la dreta hi trobem un buscador en el que poder cercar capítols o sèries, o això és el que teòricament hauria de fer. Però no. El buscador fa una cerca exclusivament per nom de capítol. Pensem que això s’hauria de corregir ja que els xiquets poden trobar dificultats per veure allò que els interessa:

Sense comentaris… ni resultats

Però això no és tot pel que fa al buscador. La recerca de capítols tampoc funciona massa bé, ja que busca únicament coincidències exactes si posem més d’una paraula al camp de text:

Si anem la part de baix, trobem quatre pestanyes: “Inici”, “Favorits”, “El meu compte” i “Més”.

Per poder utilitzar la funció de favorits és necessari estar registrat. Pot fer-se dins la pròpia app després d’encertar una multiplicació que actua com una espècie de control parental:

També ens hi trobem aquest control parental a la pestanya “Més”. Des d’ací podem anar al web infantil d’À Punt o consultar informació de l’app, així com els avisos legals. Per últim ens trobem la secció Pinta!:

Pinta! hauria de ser accessible sense passar pel control parental. Així mateix, els desenvolupadors de l’app haurien de plantejar-se que fora possible pintar des de la mateixa aplicació, sense descarregar uns fitxers PDF des del web d’À Punt. Poden prendre com exemple este joc HTML5 (avís: web amb música de fons) que hem trobat amb una cerca ràpida a Google.

Els usuaris de l’À Punt Xat també són crítics amb l’app, per exemple amb l’estructura de navegació:


En resum, novament ens trobem amb altre producte digital prou verd, igual que ja passà amb el lloc web i amb l’app generalista. Entenem que Crosspoint no té les capacitats necessàries per portar a terme en condicions la plataforma multimèdia de la CVMC, i per això en teoria serà sancionada.

De tota manera tampoc hem de llevar responsabilitat a À Punt pel que fa als mediocres desenvolupaments de Crosspoint. Si els responsables de l’àrea aprecien que el producte presentat per l’empresa té molt per depurar (el cas de l’app generalista és particularment sagnant, la versió inicial ni tan sols acceptava l’ús del botó “enrere”), la solució no és llançar-lo per complir una (segurament imposada des de dalt) data límit i, com es diu en castellà, patadón p’alante.

L’aplicació estarà desenvolupada per un tercer, però es publica a nom d’À Punt i les crítiques de la majoria d’usuaris aniran adreçades a À Punt, que per tant no hauria de llançar productes tan inacabats perquè la reputació i imatge que es posa en entredit és la seua.

Anàlisi basada en la versió 1.0 de l’aplicació per a Android.