Un tomb pels centres emissors valencians (I): el Vedat i Calicanto

És ben sabut que l’àrea metropolitana de València és una de les zones del territori autonòmic on el dial de l’FM està més saturat, potser superada només per la Costa Blanca. Les emissores, tant amb llicència com sense (problema que no pareix que les autoritats vullguen solucionar excepte si es tracta de TV3), ocupen totes les freqüències possibles fins al punt d’emetre de vegades dins de la banda ocupada per l’emissora veïna. Pel que fa a la TDT, la situació no és molt millor: es poden comptar almenys cinc múltiplexs sense llicència d’emissió.

Els autors d’este article (Hèctor i Eloy), juntament amb el company Albert i altres amics, ens n’anem de tant en tant d’excursió “radiofriki” per a dur a terme la nostra afició a les telecomunicacions per ràdio: fem DX de televisió i ràdio, fem contactes per la banda de radioaficionats, provem de localitzar centres emissors, els visitem… L’última excursió que hem fet ha donat peu a escriure una sèrie d’articles per a ELXMÈDIA sobre els centres emissors instal·lats arreu del territori valencià. Començarem visitant alguns dels que donen servei a l’àrea metropolitana de València i intentarem esbrinar l’origen de les emissions que s’hi reben.

Primera excursió: visitem dos dels centres principals de l’Horta

Tot i que teníem altres excursions previstes, com la Font Roja o el Montgó per tal de fer diexisme, Albert va proposar anar de visita al centre emissor de Calicanto. I si anàvem a Calicanto, com no podíem passar pel centre emissor del Vedat?

L’excursió, duta a terme el 7 de juliol del 2020, es va plantejar com a combinació de senderisme i interés per les telecomunicacions. En compte de pujar fins a dalt, es va arribar en cotxe fins a l’entrada de la urbanització Cumbres de Calicanto, des d’on es va seguir un camí per una de les zones de la Serra Perenxisa que conserva encara la vegetació, oblidant per una estona la urbanització voraç a què ha sigut sotmesa. El recorregut fins a dalt té una longitud de 3,6 km, salva un desnivell de 213 m i vam tardar més d’una hora en recórrer-lo.

Malgrat haver començat abans de les 9 del matí per a evitar la intensa calor que es preveia, els nostres interessos i les “investigacions” que vam dur a terme allà dalt i que contarem ara després ens van endarrerir bastant i passades les 12 encara baixàvem la muntanya. Per tant, decidírem que per a evitar la solana arribaríem fins a dalt del Vedat amb cotxe.

Instal·lacions d’URE Torrent

Allà aparcàrem al solar de terra al costat de la secció local de l’URE i, després de satisfer les nostres curiositats, vam acabar l’excursió a l’aparcament del Centre Comercial Les Amèriques de Torrent, on també hi ha (o això pensàvem) emissors d’FM.

Què fan eixos quatre bojos de les ones?

Prompte va estar clar que a més de fer esport i simplement vore els emissors, havíem de dur a terme (o almenys avançar un poc) una idea que feia temps que ens rondava pel cap: esbrinar el lloc des d’on emeten les emissores.

Ens encantaria tindre equips professionals, però per desgràcia són cars, així que haguérem d’anar tirant amb el que teníem. En condicions normals hauríem gastat un receptor SDR per vore els senyals en temps real i a mesura que ens anem movent, comprovar com varien.

El problema, però, és que estos receptors se saturen fàcilment si el soroll electromagnètic és gran, com evidentment ho era en este cas així que s’havia de buscar una alternativa.

La solució fou senzilla: un mòbil amb ràdio FM. La principal raó és que els mòbils gasten els auriculars com a antena, i en cas de no tindre’n, l’atenuació és tan gran que no reben res… excepte si estàs a prop de l’emissor. D’eixa manera es pot esbrinar més o menys quines emissores emeten des del lloc en qüestió, ja que són les úniques que haurien de rebre’s.

I així ho vam fer, engegàrem l’aplicació de ràdio FM i començàrem a escanejar, primer a Calicanto i després al Vedat.

Cal afegir que portàvem un llistat d’emissores que es capten a l’àrea metropolitana de València, assegurant-nos així que no ens deixàvem cap freqüència per comprovar.

Pel que fa a la TDT, no li dedicàrem massa temps, però sí que vam poder fer un xicotet escaneig en Calicanto amb un SDR i un dipolet simple.

Moltes torres, molts dipols, molts panells, molts enllaços

Només arribàrem dalt, ens trobàrem amb una estació meteorològica, molt probablement d’Aemet. Però les nostres mirades van quedar eclipsades per l’enorme mida de la torre que teníem just a l’esquerra.

Centre emissor de la GVa, amb els radioenllaços corresponents

Es tracta del centre emissor de la Generalitat Valenciana, des d’on s’emeten el múltiplex autonòmic, les dues ràdios públiques (recordem que la segona ràdio és una portadora, encara no té emissió), i serveis de la xarxa Comdes. Evidentment es tracta d’una torre amb molts panells radiants de televisió, nombrosos dipols i yagis per a emetre FM i innumerables enllaços per a transportar senyals cap altres centres emissors, a més de receptors de satèl·lit. És una instal·lació molt pareguda a altres que la Generalitat té per tot el nostre territori.

Torres (suposem) del Grup COPE

Ens fixem ara en les instal·lacions que tenim a la dreta, prou més modestes. Es tracta de dues torres, nombroses yagis i algun dipol; també antenes de WiMAX. Hi ha una caseta d’obra i una de prefabricada. Tot ens fa pensar que el propietari d’estes instal·lacions és el Grup COPE.

En estes torres ens trobem també alguns panells d’emissió de televisió i no tenim molt clar de què poden ser. Férem un escaneig d’emissions TDT i no pareixien emetre cap múltiplex pirata. Potser són restes d’emissions analògiques? Popular TV, Valencia TeVe, Las Provincias…?

Emissors des dels quals pensem que ACPV emetia el múltiplex de la CCMA

Just darrere del centre de la COPE ens trobem amb el d’Acció Cultural del País Valencià, en molt bones condicions de manteniment, per cert; res a vore amb com estan altres, com ara el del Bartolo.

A la tanca veiem un cartell de Cellnex i escoltem els sistemes de ventilació en funcionament. Arribem a la conclusió que algunes de les ràdios pirates que hem rebut han d’estar emetent des d’ací (per exemple el 106.1 de Radio Teletaxi i el 107.1 de Radio Intereconomía). Hi ha enllaços, panells de televisió (TV3) i antenes FM amb una configuració curiosa, en forma de X. Són antenes de doble polarització.

Base de la torre de Vodafone al costat dels panells solars i el contenidor que alberga el generador a combustible

A més d’estes quatre instal·lacions, a Calicanto hi ha un segon grup d’antenes situat uns 500 m més a l’oest, una volta passat el vèrtex geodèsic. Des de lluny semblaven ser una torre de telefonia mòbil, una torre amb radioenllaços (no sabem de què) i dos torres amb dipols FM i panells de televisió.

Ens vam aproximar a la torre de telefonia mòbil, on un cartell anuncia que pertany a Vodafone. La instal·lació ens va resultar curiosa perquè, malgrat que disposa de panells solars per a l’alimentació, hi ha un gran contenidor blau que sembla albergar, pel soroll i per l’olor, un generador elèctric a base de combustible. Desconeixem si tenen eixe generador engegat contínuament o per què, ja que és més costós mantindre el sistema d’eixa manera.

Les dos torres que tenen la llum tallada, properes a una de radioenllaços

Pel que fa a les torres de ràdio i televisió, cadascuna amb la seua caseta, el seu aspecte ens va fer suposar que emetien ràdios i televisions pirates, però ens va sorprendre bastant descobrir que tenen els cables de subministrament elèctric tallats, de manera que no poden emetre res. Una d’elles fins i tot té oberta la porta de la tanca exterior.

Al Vedat, causa una gran impressió la torre gegant propietat de Cellnex, que emet senyal de televisió des que RTVE va triar este lloc vora l’any 1965 per a donar servei de TVE-2 al cap i casal. Actualment, emet els múltiplex estatals de TDT i els locals de les demarcacions de València i Torrent.

En esta torre de Cellnex hi ha una gran quantitat d’antenes per a radioenllaços i distribució de senyals, antenes de recepció de satèl·lit i grans agrupacions de panells de televisió. És lògic, ja que es tracta del centre emissor cap de la seua àrea tècnica. També hi ha alguns emissors de ràdio FM amb forma de quadrat, cosa que permet l’emissió en polarització horitzontal i vertical.

Emissor principal de Cellnex de l’àrea tècnica de Torrent. S’hi observen, a més dels radioenllaços, els innombrables panells de TDT i quatre emissors quadrats d’FM.

Uns 200 metres més al sud, trobem dos torres menors amb dipols per a emissió d’FM i panells de televisió, una de les quals es troba dins d’una casa amb aspecte d’estar abandonada, però d’on eixia soroll de la ventilació dels equips. Deduïm que es tracta d’emissions sense llicència.

Torres des d’on ixen les emissions sense llicència del Vedat. Pareix que en les cases abandonades a més de vegetació també creixen antenes de manera espontània.

Finalment, al Centre Comercial Les Amèriques trobem un xicotet màstil amb antenes que semblen dipols per a FM.

Llavors… què sabem?

Seguint la metodologia que hem explicat abans (vore quines emissores es reben en la ràdio FM d’un mòbil sense antena), hem aconseguit determinar quines emeten des de Calicanto i quines ho fan des del Vedat. A continuació n’adjuntem els llistats, actualitzats a 7 de juliol del 2020:

CALICANTO
Freq. (MHz) Emissora
87,8 Portadora CVMC
88,5 Aire Latino 88.5
90,1 Peque Radio – València
91,8 Más Fiesta Europa FM
92,0 COPE Más – València
92,3 Código FM – València
93,1 Rock FM – València / Catarroja
93,4 COPE – València / Xirivella
94,5 CV Radio
97,7 97.7 Radio Levante
98,1 Radio Solidaria
99,0 Cadena 100 – València
102,2 À Punt
106,1 Radio Teletaxi
107,1 Radio Intereconomía – València
107,7 Play Radio
Les referències geogràfiques són les publicitades per les emissores per als seus senyals.
EL VEDAT
Freq. (MHz) Emissora
87,5 Top Remember
88,0 ON Radio
88,2 RNE Radio 5 – València
89,2 Bikini FM – València
89,5 Éxito Radio
89,8 RNE Radio Nacional – Comunitat Valenciana
90,5 esRadio – València
90,7 Remember the Music
92,6 VCF Ràdio
92,9 Hispana FM
94,0 Spektra FM
94,9 Radio Cristiana El Camino
95,1 RNE Radio 3
95,4 Radio Siete – València
96,4 Éxito Radio
96,6 Remember the Music
100,7 Capital Radio
100,9 Xtra Hits
101,5 Vívela FM
101,9 La Jungla Radio – València
102,9 La Patrona FM
104,1 Who Is in da House – València
105,3 Spektra FM – València
105,5 Radio Intereconomía
105,9 La Maxi Radio – València capital
106,6 RNE Radio Clásica
107,4 MDT Radio – València
107,9 Latinos FM
Les referències geogràfiques són les publicitades per les emissores per als seus senyals.

El primer que salta a la vista no és res nou: que les emissores FM amb llicència són una minoria al dial de l’Horta. Es pot vore que la majoria emeten des del Vedat, malgrat que hi ha menys torres.

Com es pot observar, les emissores de la CVMC emeten des de Calicanto, com ja sabíem, i hem comprovat que les del Grup COPE també. Ens ha sorprés trobar les emissores de RNE al Vedat: oficialment ixen des del Picaio, però com que hem vist emissors d’FM a la torre de Cellnex, podem aventurar que han muntat una xarxa d’isofreqüència i que emeten des dels dos llocs.

Hi ha absències destacables, emissores que no hem trobat en cap dels dos llocs, com les de Prisa, les d’Atresmedia i les de l’Imperio (Emisoras Musicales, grup que utilitza un nombre més que destacable de freqüències sense llicència per tot el territori valencià), a excepció de Bikini FM. De les primeres, aventurem que SER i Los40 Classic emeten des del Picaio, igual que les d’Atresmedia, però caldria comprovar-ho. La resta és tot un misteri (de moment). Tampoc hem trobat Loca FM, Radio María ni Plaza Radio, que pensem que emeten des d’Alginet fent companyia a les versions provincials de La Maxi Radio i Radio Siete.

Més curiositats: es pot comprovar que algunes emissores emeten per duplicat, com Spektra FM, Éxito Radio, Remember the Music o Radio Intereconomía (en un cas, a través de l’antic dial de Gestiona Radio i per a evitar la potent portadora que la tapa a l’Horta Sud al 105.5)1. Cal destacar també la mala qualitat dels filtres de Radio Teletaxi, que és l’única emissora que s’escolta per vora 10 freqüències al voltant de la central quan el receptor se situa al costat del transmissor.

Quant a la metodologia, és imprecisa per la seua naturalesa: permet diferenciar llocs d’emissió separats una certa distància, com el Vedat i Calicanto (7 km), però no permet esbrinar exactament des de quina torre ix cada senyal, ni tan sols distingir entre els dos grups d’antenes de Calicanto, separats 500 m. És per això que està entre els nostres plans la construcció d’una antena direccional Yagi-Uda per a les freqüències d’FM, que permetria localitzar emissors amb més precisió en futures excursions.

De fet, eixa és la raó que explica que no notàrem cap diferència entre les emissores rebudes al Vedat i al Centre Comercial Les Amèriques: els separen uns 600 m, i no sabem si este darrer emissor està apagat o si simplement no hem pogut distingir l’un de l’altre.

Pel que fa a la TDT, no li vam dedicar l’atenció que mereixeria. Sabem que es capten almenys cinc múltiplex pirates a l’àrea metropolitana de València, però a Calicanto només vam captar els dels canals 42 i 47. En el moment en què el transmissor del Vedat va quedar ocult a la vista va començar a deteriorar-se la recepció, de manera que suposem que emeten des d’allà, però de nou, caldria fer mesures més serioses amb una antena direccional per a assegurar-nos-en i per a provar de captar la resta de múltiplex.

És destacable que vam poder rebre el múltiplex RGE1 d’Aragó pel canal 39 quasi sense pixelacions, segurament des del transmissor de Javalambre. El múltiplex autonòmic aragonés (canal 26) no es rebia, potser per interferència de l’autonòmic balear o el local de Gandia que emeten a la mateixa freqüència.

Al Vedat ja no vam fer mesures de TDT, ja que se’ns feia tard i feia calor, de manera que queda pendent.

Només hem començat

Com podeu comprovar, falten emissores i múltiplex per localitzar (tenim una idea aproximada d’on poden estar) i hem de millorar la metodologia de localització. Això ens obri molta faena per fer, de manera que continuarem fent moltes excursions i caçant emissores però, sobretot, gaudint de les vistes que tenim des de les nostres muntanyes.

Esperem que hàgeu aprés alguna coseta relacionada amb telecomunicacions en este article i ens tornem a llegir ben prompte!

Totes les fotos de Calicanto són del company Albert. Les del Vedat són d’Eloy.

1 Ens matisa @elchemania al nostre xat de Telegram que els dos senyals de Radio Intereconomía no estan relacionats: el 105.5 és un simple reemissor del senyal nacional, mentre al 107.1 trobem una emissora associada vinculada al diari “Las Provincias” que, a més, oferix programació local.

 

Capítols posteriors: