Un tomb pels centres emissors valencians (IV): el Picaio

Després de l’extens article sobre les excursions que vam fer al Bartolo, vos oferim una nova entrega, més lleugera de llegir, de la nostra saga sobre els centres emissors valencians. Per cada excursió que fem se’ns ocorren tres o quatre més que afegim a la llista, però xino-xano anem fent. En este article vos contem la visita que vam fer el 5 d’abril, dilluns de Pasqua, al centre emissor del Picaio, situat als contraforts més orientals de la serra Calderona.

Després d’arreplegar a Hèctor a l’estació de Puçol, vam arribar en cotxe fins al peu de la Calderona després de travessar les urbanitzacions de l’Alfinac i els Monestirs, a cavall entre Puçol i Sagunt. L’urbanisme de carrers asfaltats de traçat suau i xalets unifamiliars amb piscina per a persones de classe mitjana-alta va deixar pas, en aparcar i començar a caminar, a un camí de pedres formigonat només en alguns trams, bastant empinat i no apte per a cotxes (excepte tot terreny) i a un paisatge natural de pins, oliveres, margallons, vegetació baixa i flora mediterrània en general.

Vista general dels emissors més occidentals del Picaio.

Després d’esmorzar al mirador, des d’on es podia vore una gran part de la plana on es troba el cap i casal (tot i que entelada per la boira), vam dirigir-nos vora les 10:30 cap a la zona de les antenes, on ens esperava ja el company Dídac. Fa molt de goig comprovar que al grup de Telegram hi ha gent interessada en estos aspectes tècnics i amb ganes de participar.

Com a novetat, i per petició popular, hem fet un vídeo perquè vegeu un poc per damunt el que fem, com ho fem i l’ambient que hi ha, i per a animar-vos a acompanyar-nos si vos apetix!

Poques coses inesperades en la ràdio

La metodologia per a saber quina emissora emet des de cada caseta va ser la mateixa que vam aplicar al Bartolo: un SDR sord, un filtre d’FM i anar desplaçant-nos per les diferents instal·lacions. Vam provar el sistema amb una antena logoperiòdica, però no funcionava bé per a discriminar l’origen dels senyals perquè no estava dissenyada per a freqüències d’FM.

Mapa de les instal·lacions audiovisuals del Picaio.

Vam començar pel grup d’instal·lacions situat més a l’oest. Al final del caminet es troba el recinte més gran de tots (número 1), amb un gran edifici que potser fins i tot inclou una vivenda. Per això i pel logo de Retevisión que hi havia en una antena parabòlica vam deduir que es tracta del recinte de Cellnex. Hi trobem dues torres, una de les quals és principalment de radioenllaços. L’altra, però, conté panells de TDT, antenes sectorials de telefonia mòbil i, dalt de tot, sis dipols enfasats. Per la longitud dels dipols, no és desgavellat pensar que són (eren, en este cas) els encarregats de l’emissió de ràdio digital terrestre (DAB).

Torres d’emissió i de recepció de la instal·lació principal de Cellnex (núm. 1). A dalt del tot de la primera torre hi ha, creiem, antenes d’emissió DAB sense ús.
Emissor propi d’RTVE (núm. 2).

A la banda esquerra del caminet, abans d’arribar a Cellnex, vam trobar una caseta (número 2) que identificàrem molt fàcilment, ja que en la porta hi ha un cartell d’RTVE. La torre pareix més modesta que l’anterior, ja que el nombre d’enllaços és molt reduït. Hi trobem quatre antenes en forma “d’orella”, és a dir, el dipol de transmissió davant d’un gran reflector. Des d’ací, doncs, és des d’on s’emeten els senyals de Radio Nacional, Radio Clásica, Radio 3 i Radio 5 (en isofreqüència amb el Vedat). Criden l’atenció, uns centímetres més avall, quatre antenes més en forma de panell. Ens recorden a les que vam vore anteriorment a les instal·lacions de Cellnex, així que podrien ser també per a l’emissió de DAB.

Emissor de PRISA (núm. 3).

Enfront del recinte d’RTVE, i una miqueta més apartada, vam trobar una altra instal·lació (número 3) que consistix en huit antenes de polaritat mixta encarades cap al sud (és a dir, cap a la ciutat de València) i quatre dipols verticals mirant cap a l’est, on queda Sagunt. A jutjar pels senyals que rebíem amb més intensitat, vam deduir que es tracta de la torre de PRISA.

La resta de casetes estan situades a l’altra banda del camí principal. La primera d’elles (número 4) té un cartell de Cellnex en la porta. Ens sobta un poc que l’empresa tinga les seues operacions repartides entre dos recintes separats. Podria tractar-se d’instal·lacions “heretades”, però en este cas no serien d’ACPV, que fins on sabem no emetia res des del Picaio. A banda de parabòliques, enllaços i uns pocs panells de TDT, podem comptar fins a setze antenes yagi, totes elles amb polaritat mixta i enfasades. Miren cap al nord (Camp de Morvedre, Plana Baixa, Plana Alta…) i cap al sud (Horta, Ribera, Safor…).

Emissor secundari de Cellnex (núm. 4), amb les antenes receptores de satèl·lit en primer pla.

Deduïm que des d’ací s’emeten Kiss FM i la seua germana Hit FM, ja que són dues emissores que tenen una gran cobertura i ens quadra el seu diagrama de radiació. A més, és l’única caseta (exceptuant RTVE i l’altra de Cellnex) que té recepció de satèl·lit.

La següent instal·lació comptava amb un curiós edifici de planta hexagonal i amb dues antenes omnidireccionals. Res interessant per a nosaltres, doncs. El mateix podem dir del següent recinte, identificat clarament com a propietat d’Enagas: una torre amb només dos yagis i una omnidireccional. Totes elles tenien els coaxials tallats.

El següent recinte (número 5) sí que albergava emissions audiovisuals. Hi trobem una torre amb nombrosos enllaços encarats cap a València, tot i que també hi ha alguns cap al nord. Disposa de sis yagis de dos elements, sense reflector, enfasades i orientades cap a l’Horta. Just al seu darrere trobem sis dipols més encarats cap al nord. Les medicions van confirmar que es tractava de la infraestructura d’Atresmedia, fet que havíem intuït a partir del color verd de la caseta (un indici feble, però indici al cap i a la fi).

A la primera imatge, antenes d’Atresmedia (núm. 5), al costat d’altres instal·lacions no audiovisuals. A la segona, emplaçament utilitzat2 per la Generalitat (núm. 6). S’hi poden apreciar restes de quan Ràdio Nou emetia des d’ací.

Quedava una última instal·lació relativament gran (número 6), amb nombroses antenes de telefonia mòbil, enllaços, antenes omnidireccionals, panells de TDT i restes d’un parell de yagis d’FM. No vam aconseguir saber de què es tractava fins que vam revisar la TDT.

Així doncs, este és el llistat de les emissions de ràdio que vam trobar al Picaio:

EL PICAIO
Freq. (MHz) Emissora
Caseta 2 (RTVE)
88,2 RNE Radio 5 – València
89,8 RNE Radio Nacional – Comunitat Valenciana
95,1 RNE Radio 3
106,6 RNE Radio Clásica
Caseta 3 (PRISA)
96,1 Los40 Classic – València
100,4 SER – Radio València
Caseta 4 (Cellnex 2)
96,9 Kiss FM
101,7 Hit FM
Caseta 5 (Atresmedia)
101,2 Onda Cero – València
103,2 Europa FM – València
Les referències geogràfiques són les publicitades per les emissores per als seus senyals.

És a dir, des del Picaio emet més o menys el que esperàvem. Com es pot comprovar, es tracta d’emissores amb llicència en tots els casos, just al contrari que l’Alt del Pi, a 8,6 km del Picaio i utilitzat quasi exclusivament per emissores pirates.

Hi ha absències: una d’elles és Melodía FM. Fa un temps es va notar un canvi en el seu abast geogràfic, que a més va coincidir més o menys amb el tancament de punts d’emissió pirates d’esta radiofórmula. Per això, vam deduir que estaven ajustant tot als paràmetres oficials i que, per tant, havien baixat l’emissor al lloc indicat per la concessió, corresponent a Burjassot. Ho comprovarem.

La gran absència misteriosa va ser la de Radio María. Pensàvem que emetia des del Picaio perquè en un parell d’ocasions l’hem rebuda sense antena sintonitzant el 97,2 en passar prop d’este emissor per la carretera o des del tren, però no la vam trobar allà dalt1. De fet, n’estem tan segurs que sospitem que l’han poguda moure a una altra ubicació en el temps transcorregut entre les observacions.

Una cosa que solem constatar en les excursions que fem, i que mai comentem per falta d’espai, és la notable deixadesa tècnica amb què es duen a terme les emissions a Espanya. A més, és igual que es tracte d’emissores públiques o privades, legals o pirates (de fet a voltes algunes pirates són més competents que les legals). Com a antiexemples del Picaio podem citar l’emissor de Radio 3, la freqüència central del qual oscil·la més que un borratxo quan camina, o el sorollet de Radio Clásica causat, segurament, per tindre diferents índexs de modulació al Picaio i al Vedat.

Cap cosa inesperada en la TDT

Passant ja a la TDT, vam trobar al Picaio tots els múltiplex estatals (excepte el de proves 4K) i l’autonòmic, així com els locals de les demarcacions de València i Torrent. Açò pot sobtar una miqueta, però cal tindre en compte que una part de l’àrea metropolitana de València (incloent poblacions de la demarcació de Torrent) està antenitzada mirant al Picaio, i no al Vedat i Calicanto. Per una altra banda, no vam trobar el múltiplex local de Sagunt. L’opció més lògica és que estiga apagat, ja que Levante TV no emetia malgrat tindre llicència assignada en eixe múltiplex, i Teve4 va estar molt de temps emetent una carta d’ajust abans de desaparéixer fa ja uns quants anys.

Després d’haver revisat què es rebia i què no, se’ns va ocórrer la idea d’utilitzar l’antena logoperiòdica, que sí que és directiva a les freqüències de la TDT, per associar emissions i instal·lacions.

El múltiplex autonòmic es rebia amb un nivell màxim situant-nos davant de l’últim emissor (el misteriós) i apuntant cap a ell. Per sort, no va rebentar el mesurador de camp. Així, es va resoldre el misteri: l’últim recinte (número 6) és utilitzat2 per la Generalitat Valenciana, que oficialment té un emissor de TDT al Picaio, i les restes de yagis d’FM deuen ser de quan este era l’emissor més important de Ràdio Nou (no com ara amb À Punt, on eixe paper el té Calicanto).

Vam repetir l’operació davant de les instal·lacions principals de Cellnex (número 1), i vam rebre a màxima potència tota la resta de múltiplex. No vam fer la comprovació amb l’emplaçament secundari de Cellnex (número 4), però imaginem que potser s’usava en el passat per al múltiplex local de Sagunt, o bé es tractava d’un emissor d’extensió de cobertura (gapfiller) que se suposa que hi ha al Picaio per al camp de Morvedre i que només emet els múltiplex RGE1 i RGE2.

EL PICAIO
Canal Freq. (MHz) Múltiplex Televisions Ràdios
Caseta 1 (Cellnex)
22 482 RGE1_VAL
 • La 1 – Comunitat Valenciana
 • La 1 SD – Comunitat Valenciana
 • La 2
 • La 2 SD
 • 24h
 • 24h SD
 • RNE Radio Nacional – Comunitat Valenciana
 • RNE Radio 5 – València
27 522 TL07V
 • 7 TeleValencia
 • Horta Televisió
28 530 MPE4
 • Boing
 • Energy
 • Mega
 • Trece
 • Onda Cero
 • Europa FM
 • Melodía FM
 • COPE
 • Rock FM
31 554 RGE2
 • Clan
 • Clan SD
 • Teledeporte
 • Teledeporte SD
 • DKiss
 • RNE Radio Clásica
 • RNE Radio 3
 • RNE Radio Exterior
 • SER
 • Los40
 • Dial
 • Kiss FM
 • Hit FM
 • esRadio
33 570 MPE5
 • Atreseries HD
 • BeMad TV HD
 • RealMadrid TV HD
 • TEN
 • Los40 Classic
 • Los40 Urban
 • Radiolé
37 602 TL06V
 • València Televisió
 • Levante TV
 • 97.7 Radio Levante (sense emissió)
40 626 MPE2
 • Antena 3
 • Antena 3 HD
 • laSexta
 • laSexta HD
 • Neox
 • Nova
43 650 MPE3
 • Telecinco
 • Telecinco HD
 • Cuatro
 • Cuatro HD
 • FDF
 • Divinity
46 674 MPE1
 • Disney Channel
 • Paramount Network
 • DMax
 • Gol
 • Cadena 100
 • Radio Marca
 • Vaughan Radio
 • Radio María
Caseta 6 (Generalitat)
29 538 MAUT_VAL
 • À Punt
 • À Punt HD
 • La 8 Mediterráneo
 • BOM Cine
 • À Punt

Com amb la ràdio, no trobem emissions pirates de TDT al Picaio. Curiosament, el terme de Sagunt (que inclou el Picaio) està dins de l’àrea tècnica de TDT del Bartolo, però ací s’utilitzen les freqüències de l’àrea tècnica del Vedat perquè l’emissor està pensat per a donar servei a València.

Radioenllaços: caos i incompetència

Després d’haver acabat de fer la faena al Picaio pròpiament dit, vam començar a baixar preguntant-nos on devia estar Radio María. Vam pensar que potser es trobava al santuari situat uns 450 m més avall del cim, que a més semblava un bon lloc per a trobar radioenllaços dirigits al Picaio, cosa que també volíem fer. Així, vam baixar xino-xano cap al santuari.

Radio María només començà a sentir-se quan giràrem una revolta i quedà l’Horta a la vista, però al santuari no vam trobar cap emissor, de manera que ens vam quedar amb el misteri i ens vam posar a buscar els radioenllaços utilitzant l’antena logoperiòdica, que també funciona bé en les bandes de 800 MHz i 1600 MHz.

I sí, hem de reconéixer que li hem agafat el gust a inspeccionar estes dues bandes. No és la primera vegada que ens hi trobem alguna sorpresa a la part no visible (o audible, segons es mire) d’allò que finalment rebem a la nostra ràdio.

Al Picaio no podia ser d’altra manera i, efectivament, vam trobar sorpreses. En nombroses ocasions s’ha comentat al xat de Telegram el soroll de fons que té Dial a València, segurament per mala recepció del senyal del radioenllaç que transporta l’àudio des dels estudis fins a l’emissor. Cal recordar que tant Los40 (94,2 MHz) com SER+ (95,7 MHz) i Dial (98,4 MHz) emeten des de la torre d’Axion situada a la V-30, just en direcció contrària a on ens trobàvem si mirem des de la seu de PRISA Radio a València.

Doncs bé, poc després de començar a inspeccionar la banda de 800 MHz ens vam trobar l’enllaç analògic de Dial arribant amb molta força, una molt bona separació estèreo i, per descomptat, RDS. No donàvem crèdit. Radio Valencia està enviant l’enllaç de la radiofórmula en una direcció completament oposada a la ubicació de l’emissor. És una més de les deixadeses a les quals ens tenen acostumats els principals grups mediàtics de l’estat.

Un altre enllaç que ens va cridar l’atenció (i que va aparéixer a dues freqüències) va ser el de Melodía FM. Tot pareix indicar que fins fa no molt els 90,9 MHz s’emetien des del Picaio i que, per tal de complir amb les condicions de la llicència, han baixat l’emissor a Burjassot deixant engegats els radioenllaços.

Per últim cal destacar els nombrosos enllaços de Radio Nacional i Radio 5 que hi vam trobar. Segurament molts d’ells siguen per enllaçar amb altres emissors (com pot ser eixa isofreqüència amb el Vedat) o per transportar el senyal a altres comarques. En el moment de fer l’escaneig per estes bandes, Radio Nacional i Radio 5 estaven en simulcast, així que no podem discriminar l’enllaç que estàvem rebent.

Freq. (MHz) Emissora
862,500 RNE – València
862,800 RNE – València
864,000 Portadora
864,500 Los40 Classic – València
864,900 Dial – València
1660,000 RNE (mono)
1660,995 RNE (estèreo)
1661,298 RNE (mono)
1662,500 Desconegut
1663,100 Melodía FM – Burjassot
1665,200 Melodía FM – Burjassot
1665,800 Onda Cero – València
1667,000 Europa FM – València
1669,800 Desconegut
Les referències geogràfiques són les publicitades per les emissores per als seus senyals.

Un centre emissor asimètric

Encara que no descobrírem massa novetats, la visita va ser profitosa perquè vam confirmar dades que suposàvem i vam aclarir els perquès d’algunes coses (salutacions a Dial). En general, la conclusió principal que traiem és que el Picaio és per a la TDT un emissor sense pena ni glòria, mentre que per a l’FM és molt més important.

Vos esperem en properes entregues del nostre recorregut per la geografia valenciana visitant els centres emissors més importants, on potser comencem a mostrar ubicacions més repartides pel territori.

1 ACTUALITZACIÓ. Com que ha passat molt de temps des que férem l’excursió fins que s’ha publicat l’article, algunes coses han canviat. No vam trobar Radio María (97,2) al Picaio, i després el company Dídac va esbrinar que l’havien moguda al Vedat, fent completament impossible escoltar la freqüència (legal, a diferència de Radio María) de Ràdio Torrent, al mateix municipi. Més endavant, Radio María va comprar la llicència de 97.7 Radio Levante (que emetia des de Calicanto) tornant al Picaio, segurament a la segona caseta de Cellnex acompanyant Kiss FM i Hit FM. Llavors, el 97,2 del Vedat per on emetia Radio María abans de fer-se amb el 97,7 ha passat, segons els dies, a ser Spektra FM (xafant novament a la municipal de Torrent) o simplement a estar en portadora.

2 PUNTUALITZACIÓ. Una persona vinculada al món de les telecomunicacions que desitja mantindre l’anonimat ens desvela amablement que la instal·lació número 6, si bé efectivament és utilitzada per la radiotelevisió pública, no és de la seua propietat. El recinte és de Telxius (operadora fins fa pocs mesos filial de Telefónica i ara en mans d’American Towers).

A ELXMÈDIA teníem clar que part de la xarxa de difusió d’À Punt està en emplaçaments de terceres empreses. Un clar indici va ser el sospitós canvi d’ubicació de certs emissors de Ràdio Nou (el de Picaio, sense anar més lluny) en nàixer À Punt Ràdio, en una clara estratègia de reducció dels contractes de lloguer a empreses com Telxius en favor de l’ús d’antenes pròpies de la Generalitat.

Pots llegir tots els capítols punxant ací.