À Punt Ràdio o la indiferència més absoluta

«Ràdio 9 deja de emitir durante seis horas “por falta de técnicos”»

«Sindicatos en Radio Televisión Valenciana (RTVV) han denunciado este domingo en la red social Twitter que Ràdio 9 ha estado seis horas sin emitir esta madrugada “por falta de técnicos” tras el Expediente de Regulación de Empleo (ERE) en la sociedad pública.»

Això va ocórrer el dia 5 d’agost del 2013. El diari Levante es feia ressò de la fallada tècnica de Ràdio 9 (podeu consultar-ho ací), que va quedar en silenci durant 6 hores, un despropòsit tractant-se d’una ràdio pública.

Si ens seguiu al nostre Twitter o a través d’algun dels nostres xats de Telegram, només amb llegir les primeres línies de l’article, ja sabreu de què anem a parlar.

El caos que pateix la nova ràdio valenciana és fins i tot major que el de l’extinta Ràdio 9. Les caigudes d’emissió són constants. Els enllaços que s’utilitzen per enviar el senyal als centres emissors es troben en un estat lamentable. Ens venien À Punt com la radiotelevisió més moderna d’Europa i no són capaços de mantindre en emissió un simple canal de ràdio (recordem que la llei de creació contempla dues emissores).

Durant mesos, la província de Castelló ha estat la més perjudicada. El senyal desapareixia durant hores i fins i tot dies sense que ningú moguera un dit. I sí, diem província perquè tots, absolutament tots els repetidors que hi ha a Castelló quedaven en silenci. Sembla, per sort, que quasi dos anys després de començar les emissions regulars ho han solucionat.

Ara qui presenta problemes és el centre emissor d’Aitana, a Alacant. El 103.0 es troba en silenci. No és la primera volta que passa i veient el volum d’incidències que han patit les comarques del nord, sembla que la solució va per a llarg.

No només es troba en silenci el dial que s’emet des d’Aitana, però. El 96.5 d’Alacant ciutat també ha emmudit perquè agafa el senyal directament del 103.0 i el reemet. Sí, des del mateix 103.0. No hi ha cap enllaç dedicat per a la capital alacantina. Una xapussa més de tantes d’À Punt.

Per últim, alguns dels nostres companys del xat de Telegram ens reportaven que el senyal de Vinaròs (92.0FM) arribava de forma molt deficient als pobles de la contornada. A Peníscola, Benicarló, Alcanar i la resta de municipis propers el senyal és quasi inaudible. Segons els plecs tècnics, la ràdio pública hauria d’estar emetent amb 2kW, una potència més que suficient per a arribar a tots eixos llocs. Òbviament no s’està emetent amb eixa potència ni de lluny. A més, també hem conegut que al Montsià (Sant Carles de la Ràpita), Catalunya Informació emet a la mateixa freqüència que À Punt, 92.0. Això dificulta encara més la correcta sintonització de la ràdio pública valenciana.

La planificació de freqüències la fa el Govern espanyol, però és treball d’À Punt assegurar-se que els dials que li assignen són els correctes per a una bona recepció. Clar, que si no són capaços d’emetre sense talls als principals emissors, poc els preocuparà en quin estat es troba la ràdio a les comarques de més al nord.

Al titular mencionem la indiferència. Ràdio 9 va desaparéixer durant sis hores de l’FM i el Levante li va dedicar un article. À Punt es passa dies sense emetre i cap mitjà se’n fa ressò. Que cadascú tregui les seues conclusions.

Imatge de portada: antena d’enllaç tirada al terra del repetidor del Bartolo a Castelló. Molt simbòlica. Elaboració pròpia.