Un tomb pels centres emissors valencians (II): Alginet i el Garbí

Continuem amb la nostra aventura de descobrir des d’on emeten les diferents ràdios i televisions d’arreu de tot el territori valencià. Fa unes setmanes publicàvem el primer article narrant la visita al principal centre emissor de l’àrea metropolitana de València i, després de constatar certes absències al dial de l’FM des d’estes antenes, no podíem parar quiets.

Centres emissors d’Alginet, una visita decebedora

Alguns usuaris de l’ELXMÈDIA Xat a Telegram apuntaven a certes emissions que podrien eixir des d’Alginet, com Loca FM, Loca Urban, Plaza Radio, les versions provincials de La Maxi Radio i Radio Siete o fins i tot segones localitzacions de ràdios de Prisa, ja que són emissores que cobreixen perfectament l’àrea de València però arriben més enllà, tant pel sud com pel nord. No ens ho vam pensar massa per posar rumb a la localitat riberenca.

El centre emissor d’Alginet són en realitat més d’un, i es troben tots entre 2 i 3 quilòmetres al nord-oest del nucli urbà en els paratges de Serra Falaguera i el Paler, unes elevacions no molt altes que separen Alginet de la part baixa de la Vall dels Alcalans i on hui se situen les urbanitzacions de Los Lagos i San Patricio. Una volta localitzats els centres emissors, vam dissenyar una ruta per a pujar a peu i vam realitzar la visita el dia 25 de juliol del 2020 els autors d’este article (Hèctor i Eloy) junt amb el company Albert i dos amics més, un d’ells alginetí i coneixedor del terreny.

La pujada des del nucli urbà transcorregué bàsicament per camins entre horts (sobretot de caquis) i carreteres amb poc d’ús. L’experiència fou un poc accidentada, ja que ens trobàrem tanques al camí que no haurien d’existir tractant-se de camins públics (malauradament és una cosa que passa sovint), de manera que vam haver de canviar els plans i tornar enrere per a seguir un recorregut alternatiu vora la pedrera de l’Almaguer.

Malgrat tot, vam aconseguir arribar al primer dels centres emissors, en la urbanització de Los Lagos. Allà vam vore una torre de la Generalitat Valenciana, que emet el múltiplex autonòmic de televisió i que compta també amb radioenllaços diversos i altres antenes que (suposem) oferixen serveis de la xarxa Comdes. Naturalment, no són unes instal·lacions tan imponents com les que hi ha a Calicanto.

Torres de l’emissor de Los Lagos, a Alginet

Al costat hi ha un màstil amb alguns radioenllaços i un parell de sèries de dipols i antenes direccionals per a FM apuntant tant cap a la Ribera com cap a València. Seguint la mateixa metodologia que a la primera excursió, vam trobar les següents emissores:

ALGINET – LOS LAGOS
Freq. (MHz) Emissora
89,0 Melodía FM – Algemesí
106,0 Onda Cero – Alzira
Les referències geogràfiques són les publicitades per les emissores per als seus senyals.

Es tracta d’emissores dirigides en teoria a la Ribera i no a València. Ja es presagiava el fracàs de l’excursió.

Suposat emissor inutilitzat

Després de caminar uns 800 m, vam arribar al que créiem que era el segon centre emissor de Los Lagos. Efectivament, allà hi havia una caseta xicoteta i un màstil, però en ell només hi havia el que semblaven restes de dipols i d’altres antenes. La porta estava tancada, però tenia una ranura per la qual cabia un mòbil, cosa que ens va servir per a comprovar que l’interior de la caseta semblava bastant ordenat i hi havia equips que no vam aconseguir identificar. La conclusió que en vam traure és que probablement ja no s’hi presta cap servei i, si es fa, no és de televisió ni de ràdio FM. No es veia ni se sentia cap ventilador.

Finalment ens vam dirigir cap a l’últim dels emissors, situat ja en la urbanització de San Patricio. El sol ja era intens, estàvem tots suats i cansats, i el camí es va fer interminable entre altres raons pel traçat capritxós dels carrers, que convertix la línia recta d’1,27 km entre els dos emissors en una distància de 3,9 km.

A la fi hi arribàrem i per sort vam poder descansar davall de l’ombra d’uns arbres. En eixa ubicació vam vore dos torres: una tenia panells i parabòliques diverses i pensem que oferix el servei d’internet WiMAX que utilitzen moltes de les vivendes de la urbanització. L’altra, a més de radioenllaços i altres antenes, tenia panells de televisió i antenes direccionals d’FM apuntant cap al sud o sud-est. Desconeixem el que poden estar emetent eixos panells de TDT, però pel que fa a l’FM vam realitzar les mesures en esta ubicació i estos són els pobres resultats que obtinguérem:

ALGINET – SAN PATRICIO
Freq. (MHz) Emissora
93,9 Radio Siete – Província
Les referències geogràfiques són les publicitades per les emissores per als seus senyals.
Emissor de San Patricio, a Alginet

Ja estava clar que només una de les emissores que suposàvem que emetien des d’Alginet realment ho fa: la freqüència provincial de Radio Siete. De les altres que cobrixen l’àrea metropolitana de València no en vam trobar ni rastre: ni Loca, ni Plaza, ni La Maxi, cap de les d’Emisoras Musicales, tampoc Los40 ni una segona ubicació de SER Radio Valencia… res.

Bastant decebuts, vam descendir de nou al poble d’Alginet i ens en vam anar després de caminar 11 quilòmetres amb un desnivell acumulat de vora 280 m, però encara amb més ganes de desxifrar el misteri de la ubicació d’estes emissions. Prompte totes les mirades van apuntar cap a una mateixa direcció: els emissors del Garbí.

Garbí: ja comencen a aclarir-se coses

Vam tardar alguns dies en visitar el Garbí, ja que volíem tirar una maneta amb el manteniment d’un dels repetidors de radioaficionats que hi ha allà dalt i havíem de coordinar-nos amb l’encarregat corresponent.

Els emissors anomenats del Garbí no es troben en realitat en el Garbí, sinó en l’Alt del Pi, que se situa uns 2,5 quilòmetres més a l’oest i uns 100 metres més alt, ja en terme de Serra, però igualment en la Serra Calderona.

En este cas, vam decidir pujar en cotxe fins al cim el dia 14 d’agost. Es tracta d’una ruta habitual de ciclistes, cosa que obliga a conduir lentament quan no se’ls pot avançar i brinda l’oportunitat de contemplar l’espectacular paisatge, ja que l’ascens es fa per carreteres estretes, especialment la que dona accés específicament a l’Alt del Pi.

El dia començà ennuvolat, i a 717 metres d’altura els núvols passaven per baix i a través de nosaltres i feia fresqueta. Tot un luxe per a un matí d’agost, si bé vora migdia l’oratge ja s’havia aclarit i el sol feia suar.

Ens van sorprendre les instal·lacions que hi ha a l’Alt del Pi tant per la mida com per la quantitat: s’hi compten vora 10 recintes si és que no en són més, i cal afegir-hi restes de casetes i màstils que han sigut abandonats o que ja no tenen tanca però que es nota que en algun moment van existir.

Mirant les antenes des de la carretera d’accés, la instal·lació de l’esquerra del tot és la més gran de totes. Es tracta d’una caseta i una torre de Correus amb parabòliques de radioenllaços i restes d’antenes monopol amb pla de terra utilitzades en el passat per a radiotelegrafia.

Torre de Correus

Suposem que Correus ja no utilitza este emplaçament, però hi ha també quatre antenes Yagi d’emissores d’FM apuntant cap a València, i se sentien ventiladors en marxa, per la qual cosa suposem que des d’eixes instal·lacions emeten ràdios FM pirates, no sabem si amb el beneplàcit de l’empresa postal pública.

Al costat, hi ha una caseta d’Iberdrola amb una torre i unes poques antenes, suposem que per a telemetria, tot i que pot ser que ja no estiga en funcionament. És el mateix cas que el de les instal·lacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que hi ha un poc més cap a la dreta.

L’altra gran instal·lació és la de RTVV. Es tracta d’una estructura metàl·lica de planta quadrada amb un gran nombre d’antenes parabòliques per a radioenllaços, algunes de les quals són d’una mida molt més gran del que podíem imaginar. Esta torre apareix en la llista d’emissors analògics de l’antiga RTVV però no com a emissor, sinó com a estació d’enllaços. A banda d’encaminar cap als centres de difusió els canals de televisió i ràdio, se suposa que els radioenllaços eren mòbils i que s’orientaven per a rebotar senyals, per exemple entre les unitats mòbils repartides per la geografia valenciana i el CPP de Burjassot. Desconeixem si tots estos enllaços es troben fora d’ús o si s’utilitzen encara, però tot fa indicar que no, ja que hi vam trobar algunes antenes en terra o amb els cables tallats.

Estació d’enllaços de l’antiga RTVV. Dalt a l’esquerra es poden vore les noves antenes en X d’À Punt.

El que sí que vam poder vore és un parell d’antenes en forma de X instal·lades en eixa torre que no pareixen existir en la imatge de Google Street View de l’any 2008. Deduïm que es tracta de l’emissor de la ràdio d’À Punt que se suposa que hi ha al Garbí i que no existia en l’època de Ràdio Nou. Eixes antenes miren a l’oest, és a dir, que estan pensades per a donar servei al Camp de Túria i als Serrans, i no al Camp de Morvedre com s’ha publicitat ni a València com s’ha pensat a voltes. Així, es pot afirmar que À Punt Garbí no és el substitut de Ràdio Nou Picaio. A més, CV Radio emet per la mateixa freqüència des de Calicanto per a l’àrea metropolitana.

Un poc més a la dreta, ens trobem amb les instal·lacions d’URE València, que alberguen cinc repetidors de radioaficionats en VHF i en UHF, tant analògics com digitals. Si avancem per entre estes instal·lacions trobem una segona filera de casetes i màstils en la vora sud-est de la muntanya: es tracta en tots els casos de torres xicotetes amb una curiosa varietat d’enllaços, dipols i monopols diversos. En desconeixem l’ús per complet. En un dels màstils hi ha un dipol per a emetre FM, però està mig caigut.

En la part de més a la dreta (sud-oest) de la muntanya es troben les instal·lacions de vigilància forestal de la Generalitat Valenciana, que consten d’una caseta elevada per al guarda i les antenes corresponents per a efectuar comunicacions. Més enllà, trobem un màstil amb un parell d’antenes parabòliques i un total de huit antenes direccionals per a FM apuntant cap a València. Suposem que des d’ací també ixen emissions sense llicència.

Caseta del guarda forestal amb la seua torre de comunicacions i un màstil amb FM pirates

A l’Alt del Pi hi ha molta energia de radiofreqüència. Tanmateix, vam dur a terme les mesures de sempre per a determinar les emissores que emeten des d’allà i açò és el que obtinguérem:

ALT DEL PI (GARBÍ)
Freq. (MHz) Emissora
91,1 Loca Urban – València
91,4 Plaza Radio / Ràdio Esport
94,5 À Punt
98,7 Radio Marca – València
99,9 99.9 Valencia Radio
102,7 Vida FM
103,9 La Maxi Radio – València província
104,7 Vaughan Radio
106,3 Activa FM – València
106,9 Loca FM – València
Les referències geogràfiques són les publicitades per les emissores per als seus senyals.

Així, amb la visita a l’Alt del Pi vam poder localitzar la majoria d’emissores “misterioses”. Cal destacar que no vam trobar À Punt allà dalt, però tampoc ho vam fer connectant els auriculars a la ràdio FM del mòbil per a fer d’antena. Tenint en compte això i havent vist les instal·lacions, pensem que l’emissor d’À Punt podria estar apagat per avaria però que sí que és eixa la seua ubicació.

Destaquem també que, exceptuant la ràdio pública valenciana, cap de les emissores de l’Alt del Pi és legal o bé tenen la concessió assignada a un altre lloc. Vam trobar ràdios que no esperàvem, com Radio Marca o Vaughan Radio, i d’altres que sí que esperàvem trobar allí, com Radio María, no en vam captar ni rastre. A més, Emisoras Musicales només té una emissora a l’Alt del Pi, dada que fa pensar que les seues cadenes estan disperses per tota l’àrea metropolitana de València.

En definitiva, la visita a l’Alt del Pi sí que va ser, a diferència de la d’Alginet, una excursió satisfactòria.

Conclusions

Estes dos visites han sigut clau per a anar aclarint el panorama del dial d’FM del Cap i Casal i conéixer l’origen de les emissions que s’hi reben. La majoria d’emissores estan ja localitzades. És de suposar que les que encara no han aparegut deuen emetre des del Picaio, a Sagunt; o bé des d’alguna altra ubicació en el cas de les emissores més xicotetes. O això pensaríem si no ens haguérem trobat una sorpreseta.

Bonus track: una sorpresa per casualitat

Cal dir que el dia que anàrem a Alginet passà una cosa que ens alegrà el dia i que va fer que l’excursió no haguera sigut debades. A la tornada, vam anar a l’estació de la Font de Sant Lluís per tal que Hèctor agafara el tren cap a Castelló de la Plana. Mentre arribava el tren, se’ns va ocórrer fer un escaneig allà sense antena, com els que fem quan estem al costat dels emissors.

La gran sorpresa fou trobar tres ràdios de Prisa (Los40, Dial i SER+) a més de Muy Buena i Rumbera FM. Això vol dir que eixes ràdios emeten des d’algun lloc en la zona sud de la ciutat de València. La nostra aposta és que les de Prisa emeten des de la gran torre que hi ha vora la V-30 i la CV-400, que és on Los40 i Dial tenen legalment la concessió, i que Muy Buena i Rumbera FM ho fan des d’un edifici de Sociópolis que té antenes d’FM al terrat. Com sempre, caldrà confirmar-ho en noves excursions que durem a terme si la pandèmia ens ho permet. Fins a la pròxima!

Les fotos són d’Eloy i d’Albert.

 

Capítols anteriors:

 

Capítols posteriors: