À Punt publica la seua primera aplicació mòbil. L’analitzem.

Si per alguna cosa s’ha caracteritzat À Punt des d’un principi és per la seua aposta de ser un mitjà transmèdia. Des d’avui, donant un pas més en eixa direcció, À Punt ja té la seua primera aplicació mòbil disponible per a la seua descàrrega, tant per a dispositius Apple com per a Android.

Desenvolupada per l’empresa Crosspoint, d’igual manera que el lloc web, l’aplicació no està en absolut exempta de problemes (hem de tindre en compté també que és la versió 1.0 i que amb properes actualitzacions anirà millorant, però algunes errades són absolutament imperdonables).

A continuació fem una xicoteta anàlisi de l’aplicació.

Després d’instal·lar-la des del nostre respectiu market, l’executem i apareix el logotip del canal a finestra sencera. A continuació, la primera sorpresa: l’aplicació ens demana registrar-nos:

No és obligatori, però si ignorem el formulari polsant a la “X” ens ho seguirà demanant cada vegada que obrim l’app. Una molèstia innecesària.

Una vegada iniciem sessió o tanquem el formulari, se’ns envia a la pantalla d’inici on apareixen les principals notícies del dia. Depenent de la velocitat de connexió pot tardar més o menys temps en mostrar eixa pantalla, ja que l’aplicació descarrega totes les notícies alhora perquè després en obrir una carregue d’immediat (prefetching).

Una de les coses que pot cridar l’atenció és que a la part superior apareix (constantment, estiguem reproduïnt contingut multimèdia o no) l’opció d’enviar pantalla, i és que l’aplicació és totalment compatible amb Chromecast.

El banner superior, encara que sembla el contrari, és una foto estàtica i no porta enlloc en punxar-lo.

Dins l’apartat de notícies, el botó de la part superior esquerra ens permet filtrar-les per comarques.

 

Arribem a la secció dels directes. Podem triar entre televisió o ràdio. És ací on es presenten al nostre parer els principals problemes.

És completament incomprensible que a estes altures tant al web com a l’aplicació mòbil la ràdio en directe i els seus podcasts continuen en format de vídeo MP4. Encara que es veja un fotograma estàtic, el que s’està consumint és un vídeo, comportant una despesa de dades mòbils prou considerable. Si sota una connexió mòbil escoltem per exemple Al ras, que és un programa que dura prou, és quasi segur que esgotarem les dades.

També és aberrant que l’aplicació no permeta la reproducció en segon pla, ni de la ràdio en directe ni dels podcasts. És com si hàgem anat als temps dels primers iPhone, quan només podies utilitzar una app alhora. És que ni tan sols es pot bloquejar la pantalla sense que l’àudio es talle.

A més, en alguns terminals en intentar accedir als directes apareix una finestra demanant permisos d’emmagatzematge. La gràcia és que si no s’accepten tot funciona igualment:

En resum, el servei de directes i podcasts és completament inutilitzable a dia d’avui, quan deuria tractar-se d’un dels punts forts de tindre una aplicació.

Finalment hi és la pestanya de menú, on podem trobar entre altres coses totes les categories de programes i des d’on es pot accedir als (com ja hem dit, més que millorables) podcast:

També trobem a eixa pestanya la graella de programació, amb un format una mica més atractiu i cuidat que al lloc web:

Si us fixeu en la part superior, voreu que el selector de data és diferent en les dues captures. A la segona Android està configurat en idioma valencià i a la primera en castellà. Està clar en quin idioma estava configurat el dispositiu que han utilitzat per fer les (insuficients) proves durant el desenvolupament.

Hem detectat més errades: per exemple, l’aplicació no permet la rotació quan no s’està reproduïnt un vídeo. Per tant, no existeix el mode horitzontal (tampoc en la versió per a tauletes, on sol ser més còmode per als usuaris).

Per altra banda, el botó “enrere” no funciona en absolut, obligant a tancar o minimitzar l’aplicació mitjançant el botó “inici”. I, per rematar, també ens hem trobat amb tancaments forçats i errades reproduïnt continguts:

La valoració que fem des de l’equip d’ELXMÈDIA és que ens trobem davant una aplicació prou verda. Algunes opcions tan bàsiques com la reproducció en segon pla no existeixen. Pensem que és el principal problema i que s’ha de solucionar immediatament.

La directora general d’À Punt Mèdia, Empar Marco, va dir a la darrera sessió de control a les Corts que l’empresa encarregada del desenvolupament de les aplicacions mòbils i el web serà sancionada pels continus errors i problemes. Esperem que així siga.

Anàlisi basada en la versió 1.0 de l’aplicació per a Android.