Els canals de TDT local deserts ixen novament a concurs

Hui s’ha publicat al DOGV la convocatòria d’un concurs per atorgar els dotze canals de televisió local que quedaren deserts després de la reassignació de l’any 2016.

Estos són els canals que romanen sense titular i, per tant, ixen a concurs:

  • Demarcació TL01V Alzira: un canal.
  • Demarcació TL02V Gandia: un canal.
  • Demarcació TL04V Sagunt: dos canals.
  • Demarcació TL05V Utiel-Requena: tres canals.
  • Demarcació TL06V València: un canal.
  • Demarcació TL03CS Vall d’Uixó-Segorbe: dos canals.
  • Demarcació TL04A Dénia: un canal.
  • Demarcació TL05A Elx: un canal.

Les sol·licituds dels interessats en explotar un dels canals disponibles es poden presentar fins al 20 de febrer i el termini de resolució del concurs és de sis mesos.

En el canal de la demarcació de València es prioritzarà que l’adjudicatari siga una entitat sense ànim de lucre o una universitat pública. De no haver-hi interessats que encaixen amb eixes condicions (o, si havent-los, no arriben a les puntuacions exigides), el canal serà atorgat a una televisió comercial com els altres onze trets a concurs.

Un procés llarg i judicialitzat

La compleció del mapa de televisió digital local valencià s’ha revelat com una tasca llarga i amb nombrosos entrebancs. El primer concurs, el resultat del qual es va publicar al DOGV a principis de 2006, va concedir un gran nombre de canals a empreses properes al Partit Popular, que aleshores ostentava la presidència de la Generalitat Valenciana.

No obstant, el major problema per al desenvolupament d’eixes llicències podria no ser l’ideològic, sinó la manca pràcticament total d’arrel i infraestructura a territori valencià de les empreses agraciades. Amb comptades excepcions, les llicències de grups com Libertad Digital o El Mundo, després d’emetre majoritàriament programació en cadena des de la capçalera a Madrid, acabaren llogades a canals de telebotiga, tarot o evangèlics.

Menció especial mereixen els canals que va agrupar la mercantil Mediamed Comunicación Digital, que “associà” sota la marca Tele 7 televisions a quasi totes les comarques mitjançant la seua participació accionarial a empreses àmpliament “afortunades” al concurs com ara 43 TV o Comunicación Audiovisual Editores. L’empresari al capdavant d’esta estructura, José Luis Ulibarri, acabà embolicat al cas Gürtel. El seu imperi televisiu, enfonsat.

També enfonsat judicialment acabà el concurs de les TDT locals. A 2012, TeleElx (televisió local degana que no aconseguí llicència) es felicitava per una sentència del Tribunal Suprem tombant les concessions. Els canals locals valencians quedaren des d’aleshores en una situació d’indefinició legal.

Esta situació de transició va començar a aclarir-se l’any 2015, coincidint amb l’arribada del nou Consell. El govern resultant de les eleccions de maig rematà, després del reinici parcial del procés provocat pel revés judicial, la “nova” tramitació de les ofertes que es presentaren en 2005. En eixe moment, les empreses que aconseguiren llicència per tindre bons padrins polítics amb el PP ja no tenien les puntuacions més altes. Durant l’any 2016 es van anar publicant amb comptagotes les noves concessions de cada demarcació.

Al sud de la Comunitat Valenciana apareixien dues sorpreses: TeleElx, que tombà judicialment el concurs de 2005 com hem comentat, quedava novament fora. I al Baix Segura, Canal Vega (també històrica) era igualment exclosa.

Més endavant poguérem esbrinar que TeleElx no obtingué llicència per raons mercantils alienes al seu projecte televisiu. Veurem si amb la convocatòria publicada hui finalment aconsegueixen eixir a l’aire legalment després de més de 30 anys.

Pel que fa a Canal Vega, sorprenentment segueix “emetent” a hores d’ara, probablement mitjançant un acord amb la mercantil Televisión Horadada, titular d’una de les llicències de la comarca. Les cometes d’emetent són perquè les informacions que ens fan arribar espectadors del múltiplex del Baix Segura indiquen que, malauradament, el canal és un zombi absolut que es passa més temps en negre o sense àudio que funcionant correctament.

I, ja que parlem d’apanyos, paga la pena comentar el de 12TV. Este canal, després d’expandir-se per gran part del territori valencià com una mena de resurrecció de Tele 7, finalment es va replegar a l’Alacantí i, encara que quedà sense llicència a la reassignació de 2016, segueix emetent a l’espai concedit a Kiss Televisión Digital S.L.

12 tv doce tv hit tv
Serà per diners mosques?

Com s’aprecia a la captura, el canal emet amb la seua mosca i la (versió antiga de la) de Hit TV, televisió musical del grup Kiss amb la qual completa algunes hores de la seua graella. És fàcil suposar que al full de ruta de la divisió mediàtica de Blas Herrero no entra, almenys de moment, la intenció d’explotar directament la llicència local aconseguida a Alacant. Esta circumstància ha vingut de luxe a 12 TV, que malgrat haver quedat fora del concurs segueix funcionant gràcies a eixa concessió.

Tornant al tema inicial, veurem què ens depara este nou concurs. Sumat al de ràdio FM i a la imminent publicació del pla del segon dividend digital, l’any que acabem d’encetar promet.