TVE estrena una nova temporada plena de canvis

Mantenim el focus en els mitjans de la nostra terreta, però sempre va bé mirar més enllà i donar un colp d’ull a la televisió d’abast nacional. Més en aquestes dates, amb el començament de la nova temporada radiofònica i televisiva.

La principal novetat se centra en el grup Radio Televisión Española, que ha fet un gir radical de 180º després del nomenament provisional com a administradora de Rosa María Mateo com a primer pas per a la despolitització de la Corporació.

Els informatius

Dins dels canvis, el més destacable és la revolució viscuda als serveis informatius de la casa. El passat juliol es va nomenar com a cap d’informatius a Begoña Alegría, després de sis anys amb periodistes portats d’altres mitjans afins al govern central al capdavant, acusats de males pràctiques periodístiques i sense el suport de la majoria dels treballadors de TVE.

 

El Telediario matinal té nom de dona, exactament de dos: Ana Ibáñez, qui ja estava des de 2014; i Inma Gómez-Lobo que a més és l’editora de l’informatiu. Ens acompanyen les primeres hores del matí per acostar-nos l’última hora de l’actualitat i ensenyar-nos les principals portades del dia. La informació esportiva continua estant a càrrec d’Àngel Pons, i l’oratge segueix en mans de Silvia Laplana.

Xabier Fortes

 

Després continua Xabier Fortes, qui substitueix a Sergio Martin com a presentador de Los Desayunos, a més d’encarregar-se d’un nou espai de debat polític amb el nom Más Desayunos.

 

 

A l’hora de dinar destaca la tornada (a petició pròpia) d’Ana Blanco després d’estar quasi sis anys presentant l’informatiu nocturn, substituint així a Pilar García Muñiz. S’incorpora també als esports Raquel González, mentre que a l’oratge continua Albert Barniol.

Ana Blanco i Carlos Franganillo

La jornada acaba amb Carlos Franganillo (excorresponsal a Washington), Sergio Sauca donant la informació esportiva i Mónica López a l’oratge.

Oriol Nolis, qui torna al Telediario de dissabtes i diumenges després del seu polèmic cessament en 2014, tancarà la setmana. Arsenio Cañada i Martín Barreiro segueixen als esports i l’oratge respectivament.

Però no ens podem oblidar de La 2 Noticias, considerat fins ara l’únic “reducte” de llibertat a TVE. Després de dotze anys, Mara Torres va presentar el seu últim informatiu el 27 de juliol. Als últims temps l’informatiu havia patit mesures de pressió per part de la direcció de TVE, com traslladar el seu inici a la una de la matinada, i és per això que s’està replantejant el format. Segons informà la corporació al FesTVal, l’informatiu tornarà en octubre amb un nou horari (20.30), una bona notícia per als seguidors de l’espai.

Per últim, el canal 24h té nova directora: Cristina Ónega, que ja va estar a TVE entre 1997 i 2014.

Entreteniment

En l’àmbit de l’entreteniment destaca una nova edició d’Operacion Triunfo. Este programa va ser la major sorpresa de l’anterior temporada, pujant la mitjana diària de La 1, però l’abús de TVE durant OT 2017 i la qualitat del càsting poden influir i fer que esta edició el programa no “triomfe”. Ho veurem en la seua estrena, prevista per a este dimecres 19 de setembre.

Cuéntame cómo pasó

Per altra banda, també Cuéntame cómo pasó segueix des d’esta setmana la seua temporada número 19, dividida en dues parts. En esta continuació podrem veure els últims capítols amb l’actor Ricardo Gómez, “Carlitos”, que abandona la sèrie després d’estar en ella des del seu començament a 2001.

 

Altra novetat és la desaparició del format Hora Punta de Javier Cárdenas, un programa molt polèmic que va ser durament criticat pels seus continguts i acusat de ser impropi d’una televisió pública. També destaquem una nova temporada de MasterChef Celebrity, on famosos com Santiago Segura, Mario Vaquerizo o Carmen Lomana lluitaran per ser els millors a la cuina.

Per altra banda, RTVE ha decidit estrenar aquesta temporada televisiva la segona tanda d’episodis de 14 de abril: La República (agafant pols al calaix des de 2011) i altres sèries vetades per les anteriors juntes directives per temes polítics.

La 2

En aquesta temporada La 2 comença una gran renovació en la seua programació.

La música, després d’anys de menyspreu, comença a tindre el seu lloc a l’horari estelar amb La hora musa, un nou espai de música en directe que s’estrenarà a octubre. La cantant i compositora Maika Makovski serà la seua presentadora. També formats com Cachitos de hierro y cromo i el recent Clásicos y reverentes tornen una temporada més, aquest últim també en octubre i amb nou presentador, Juan Antonio Simarro.

Historia de nuestro cine deixa de ser diari per a convertir-se en un programa setmanal, però el cinema no desapareix de la graella diària de La 2. S’oferirà també una vegada a la setmana una pel·lícula de gènere independent, altra europea i altra clàssica.

Saber y Ganar deixa de ser l’únic concurs del canal amb la pròxima estrena de Código final, presentat per Goyo Jiménez. També arriben altres programes com DFiesta per a descobrir-nos les festes populars, i la sèrie documental Hundidos que unirà la història i el submarinisme. I no podem oblidar la nova aposta “irreverent” per a l’access prime time, que segons el que ha avançat TVE seria un format semblant a El Intermedio, i no només per l’horari.